Prima școală funcțională în Crețeni s-a înființat în anul 1868.

Școala veche, acoperită cu tablă, dezafectată a fost pusă în funcțiune în anul 1948. Școala destinată claselor I-IV-construită în 1962, găzduiește în prezent grădinița, două laboratoare și o sală de sport. Școala cu etaj a fost reabilitată în 2010. Datează din 1981.

 În satul Izvoru prima școală a fost dată în folosință în anul 1927. Școala nouă a fost data în folosință în anul 1976.

Actualmente școala a fost comasată cu școala de centru, iar grădinița funcționează în același local

În satul  Streminoasa a funcționat școala cu clasele I-IV în perioada 1976-2006. Grădinița funcționează în același local.

Din documentele existente rezultă că prima școală din Crețeni a fost ridicată în anul 1868, clădire din lemn, acoperită cu șindrilă.

Ulterior clădirea a fost demolată, iar clădirea centrală a fost reabilitată din fonduri guvernamentale și de la Banca Europeană de Investiții în perioada 2009-2010.

Școala din Crețeni se bucură încă de la înființare de aprecieri generale atât din partea locuitorilor comunei Crețeni, cât și a vizitatorilor care au trecut prin localitate.

Personalități de rang național au originea în Crețeni, cum sunt: foștii prim-miniștri Radu Vasile și Mugur Isărescu (actualul guvernator al Băncii Naționale a României) au ascendența pe linie maternă din localitate.

De aici s-au ridicat elevi care au reprezentat culorile locale dar și naționale la un înalt nivel: Bogdan Alexandru Georgel (absolvent al școlii în anul 2004, câștigător al Olimpiadei Naționale de Fizică, la licee, în anii 2007 și 2008, component al Lotului Național de Fizică al Romaniei – medalie de argint doi ani consecutivi), Petrescu Ilie (medic cardiolog Spitalul Judetean Vâlcea) Florescu Adriana  (fost elev eminent, actualmente medic cardiolog la spitalul clinic Fundeni), Cuculici Elena (interpretă de muzică populară, studentă la Universitatea de Muzică din București) și Bereanu Mihai Alin, Mihai Alexandru Georgian (campioni naționali la atletism).

În ultimii douăzeci de ani școala s-a făcut cunoscută prin activitatea culturală (folclor, teatru-cu care a câștigat numeroase premii la concursurile județene sau naționale); activitatea sportivă dar și prin rezultatele obținute la diferite concursuri școlare pe discipline: două medalii de aur (Mihai Andreea și Mihai Ilie Gabriel), una de argint (Zugravu Cristina) și una de bronz (Niță Camelia).

Rezultatele enumerate mai sus au fost obținute sub îndrumarea unor cadre didactice care și-au pus amprenta pe formarea multor generații de elevi: Florescu Victor (matematică, decedat în anul 2007), Popescu Lorin (biologie), Florescu Aurelia (biologie), Păun Gheorghe (limba și literatura română), Fârtat Gheorghe (istorie-geografie, decedat în anul 2006), Miroiu Nicolae (istorie-geografie), Popa Sergiu (fizică-chimie), Mehedințu Ion (educație fizică), Toană-Burugă Maria (limba și literatura română), Răduț Paraschiva (învățătoare), Pochescu Ion (învățător), Pochescu Elena (matematică), Turică Alexandra (educatoare), Toană-Burugă Valentin (educație fizică-actualul director al școlii)

Baza materială a școlii este deosebit de valoroasă, realizată prin dotări guvernamentale, locale, dar și prin proiecte proprii: două laboratoare de informatică, un laborator de fizică, un cabinet de geografie, două săli de sport de mici dimensiuni, un teren de fotbal cu gazon sintetic și instalație nocturnă, o scenă în aer liber, o pistă aplicativă de 200m, aparatură multimedia: videoproiectoare (7), laptop-uri (5), copiatoare (4), fax, internet, tablete grafice (15), tablă interactivă.